Historien og os

Da jeg har været på vej til at blive uddannet historiker, men ikke rigtigt har arbejdet med faget mener jeg i det mindste at kunne komme med nogle synspunkter.

Der er dem der har hævdet, ikke med glæde og bifald, at “vi” er “historieløse”. Det tror jeg nu ikke er den fulde sandhed. Det kommer jo meget an på hvem det “vi” er. Jeg finder da mange der offentligt debatterer og henviser til “historien”. eller til “gamle dage”.

Hvis man er enten konservativ (ikke nødvendigvis stemmer på partiet – for det er noget andet) eller bare nostalgisk eller beundrer af noget i fortiden, er det da nærliggende at henvise til “før”. Det “før” der enten helt eller delvis anses for bedre. Nogle gange (rettere: meget tit) viser det sig at det ikke er så let at finde lige præcis den tid da alt det man mener var så meget bedre egentlig var så godt. Eksempel, demokrati. Den påstand er fremsat adskillige gange at det er gået, og stadig går, nedad bakke med demokratiet. Hvis det skulle være sandt skulle vi kunne pege på en tid i fortiden med et ret “perfekt” eller i det mindste ikke så langt fra “perfekt” demokrati. Men hvornår var det nu lige det fandtes?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s