Højre/Venstre?

Det var egentlig ikke hensigten at starte bloggen op med politik som emne, men jeg har deltaget i debatter på avisernes fora (Informations, men også Jyllands Postens, Politikens, Berlingskes og endda enkelte gange på andre aviser – også som læserbrevsskribent på papirudgaverne).

Så falder jeg igen over debatter, som sætter tanker i gang.

Her om højre/venstredelingen. Forandrer denne sig over tid, og er den overhovedet særlig klar? Tit ser vi tingene stillet meget simpelt op, i “rød blok” mod “blå blok”, men kan det billede være falsk?

Opdelingen mellem højre og venstre  slog så vidt jeg ved for alvor i gennem med det der er kaldt “Den store Franske revolution” fra 1789 og i 1790erne. Altså for over 220 år siden. Senere var der dem der skrev for både “højre” og “venstre” side, hvor Karl Marx vel er mest kendt. Han døde længe før nogen nulevende blev født i 1880erne (omtrent samtidigt med Charles Darwin). Selvom jeg går stærkt ind for at holde den historiske viden og bevidsthed i hævd er der jo sket en del siden den gang (som f.eks. da de “røde” tog magten i Rusland for næsten hundrede år siden.

Er det derfor overhovedet særlig fornuftigt at se den store politiske skillelinje som en mellem “rød” og “blå”, eller er det en helt forældet opfattelse?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s